Objektif dava yığılması nedir?
Davacının aynı davada aynı davalıya karşı birden fazla bağımsız ana iddia ileri sürmesine objektif dava birleştirme (davaların biriktirilmesi, kümülatif dava birleştirme) denir.
İki dava aynı anda açılabilir mi?
Davanın usul hukuku açısından değerlendirilmesinde davacı, aynı davada davalıya karşı birden fazla bağımsız asıl iddiayı birleştirebilir, yani aynı dava ile birden fazla iddia ileri sürebilir.
Hangi hallerde zorunlu dava arkadaşlığı vardır?
Buna göre, maddi hukuka göre bir hakkın birden fazla kişi tarafından birlikte kullanılması veya birden fazla kişiye karşı birlikte ileri sürülmesi ve hepsi hakkında tek bir hüküm verilmesi gereken hallerde zorunlu işbirliği söz konusudur.
Dava yanlış kişiye açılırsa ne olur?
Yalan bildirilen tarafın değiştirilmesine izin verilmezse veya eksik olan tarafın davaya katılmasına izin verilmezse, davanın reddi ve gerçek davacı tarafından veya gerçek davalıya karşı yeni bir dava açılması gerekir; ancak gönüllü taraf değişikliği ve isteğe bağlı refakatçiliğin ispat edilmesi gereken haller hariç…
Subjektif dava birleşmesi nedir?
Bir davacının birden fazla davalıya karşı veya birden fazla davacının bir davalıya karşı ortak dava açabilmesi için aynı taraftaki kişiler arasında yasal bir bağlantı olması gerekir. Birden fazla kişinin davaları birlikte açıldığından buna öznel dava birleştirme veya dava eşlik etme denir.
Hangi hallerde kısmi dava açılamaz?
Aynı hukuki ilişkiden doğmayan, bölünemeyen, kısmi dava açılması hukuka aykırı olan veya dürüstlük kuralına aykırı olan alacaklar için kısmi dava açılması mümkün değildir.
2 mahkemede karar verilir mi?
Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından verilir ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcıdır. (2) Davalar, farklı yargı bölgelerindeki aynı düzey ve yetkideki hukuk mahkemelerinde açılmışsa, ikinci davanın açıldığı mahkemeye birleştirme yoluyla birleştirme talebinde bulunulabilir.
Bir dava en fazla kaç yıl sürer?
Suçu işledikleri tarihte 18 yaşını doldurmuş olan kişiler için zamanaşımı süresi: 5 yıl veya daha az hapis cezası veya para cezası gerektiren suçlar için 10 yıl. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlar için; 20 yıl. Yirmi yıl veya daha fazla hapis cezası gerektiren suçlar için; 24 yıl.
Hangi dava birleştirilemez?
(1) Mahkeme, yargılamanın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, yargılamanın her aşamasında, davaların ayrılmasına veya sonradan birleştirilmesine, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.
Mecburi dava arkadaşlığı dava şartı mıdır?
HMK Madde 60 Nedenleri Kanunun 64 üncü maddesinde (md. 59) zorunlu yasal temsilciye ilişkin hüküm gereği, davalıların birlikte dava açmaları veya davayı birlikte açmaları zorunludur.
Dahili davalı duruşmaya gelmezse ne olur?
(1) Duruşmaya usulüne uygun olarak çağrılan taraflar gelmezlerse veya davayı daha fazla takip etmeyeceklerini beyan ederlerse dosyanın takipten çıkarılmasına karar verilir.
İhtiyari Takip Arkadaşlığı Ne Demek?
İki tür takip arkadaşlığı vardır. Bunlar zorunlu takip desteği ve isteğe bağlı takip desteğidir. Prosedür sırasında alacaklı veya borçlu tarafında birden fazla kişinin bulunması kesinlikle gerekliyse, takip desteği sağlama zorunluluğu vardır; birden fazla kişinin bulunması isteğe bağlıysa, buna isteğe bağlı takip desteği denir.
Ölmüş birine dava açılır mı?
Kural olarak, ölen kişi adına veya ölen kişiye karşı dava açmak mümkün değildir. Aynı şekilde, ölen kişiye karşı dava açılırsa, davayı mirasçılara yöneltmek genellikle mümkün değildir.
Yalnız öleni ilgilendiren davalarda ne karar verilir?
Sadece ölen tarafı değil, mirasçıları da ilgilendiren ve mirasçıların mülkiyet haklarını etkileyen davalar, tarafın ölümüyle önemini yitirmez. Bu davalar ölen tarafın mirasçılarına veya mirasçıları tarafından devam ettirilir.
Davalı ölürse ne olur?
(1) Taraflardan birinin ölümü hâlinde mirasçılar mirası kabul etmemiş veya reddetmişlerse, kanunda bu amaçla belirlenen süreler doluncaya kadar yargılama durdurulur. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde hâkim, başvuru üzerine davanın görülmesi için kayyım atanmasına karar verebilir.
Dava şartı yokluğunda ne olur?
(2) Mahkeme, usul şartının eksik olduğunu tespit ederse, davanın usul yönünden reddine karar verir. Ancak, dava açma şartındaki eksikliğin giderilmesi mümkünse, işin görülmesi için belirli bir süre verilir.
Davaların ayrılması nedir?
Davaların ayrılması, soruşturma aşamasında tek bir esasa göre ele alınan davaların yeni bir esasa göre ayrı ayrı görülmesi anlamına gelir. Mahkeme, yargılamanın herhangi bir aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden, yargılamanın daha iyi bir şekilde akmasını sağlamak amacıyla davaları ayırmaya karar verebilir.
Olumsuz dava şartı nedir?
Olumlu hal şartları (örneğin görev, hukuki avantaj vb.); yokluğu istenen durumlara ise olumsuz hal şartları (örneğin kesin hüküm) denir.
Davaların birleştirilmesi ne demek?
HMK Madde 166 – Davaların birleştirilmesi (1) Aynı yargı çevresindeki aynı derece ve unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılan davalar, aralarında bağlantı varsa, talep üzerine veya davanın herhangi bir aşamasında kendiliğinden, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir.