Ulukışla’nın neyi meşhur?
Ulukışla Bitki Örtüsü İlçe merkezi ve kuzey kesimlerinde daha çok görülen bozkır örtüsü içerisinde; tek yıllık otlar, sarı ot, keven, tespih çalısı, sumak, hanım tuzu, kekik, yavşan otu, gelincik, böğürtlen, eğrelti otu, funda ve dikenler dikkati çekmektedir.
Ulukışla adı nereden gelmiştir?
Ulukışla, XVI. 18. yüzyılda Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Secaeddin kasabası. 19. yüzyılda Şücaeddin. 16. yüzyılda Bozok eyaletine bağlı Şücaeddin ve Ulukışla adlarıyla bir ilçeydi. Ulukışla soyadı halk arasında Kışla olarak da bilinen Öküz Mehmet Paşa külliyesinden gelmektedir.
Ulukışla hangi Türk boyundandır?
Osmanlı Padişahları III. Selim ve II. Mahmut dönemlerinde çıkarılan kanunlarla Bozok Türkmenleri’nin Yıldızhan aşiretinin Avşar aşireti, Ulukışla’yı da içine alan bölgeye kalıcı olarak yerleştirildi.
Ulukışla’dan sonra hangi şehir gelir?
İlçe, Orta Toroslar’ın Medetsiz ve Bolkar Dağları arasındaki geniş bölümün ağzında, Aydos Dağları’nın kuzey eteklerinde kurulmuştur. Toprakları doğuda Adana İli’ne bağlı Pozantı, güneyde Mersin İli’ne bağlı Tarsus, batıda Konya İli’ne bağlı Ereğli ve kuzeyde Niğde İli’ne bağlı Bor ve Çamardı ilçeleriyle çevrilidir.
Niğde’nin yiyecek olarak neyi meşhur?
Niğde’nin meşhur yemekleri: Cevizli erişte, etli bamya, mazaklı köfte, Niğde tava, pilavlı elma dolması, ayva boranası, Niğde tarhanası, kabak musakka.
Ulukışla Niğde arası kaç kilometredir?
Ulukışla Meslek Yüksekokulu Niğde merkezine 55 km uzaklıkta bulunmaktadır. E5 karayolu ve demir yolu hattı ilçe merkezinden geçmektedir.
Niğde hangi ilden ayrıldı?
Niğde, Aksaray, Nevşehir, Mersin, Adana, Kayseri ve Konya illeriyle komşu olup, güneyde Bolkar Dağları ile İçel ilinden, güneydoğuda Aladağlar ve doğuda ise Adana ilinden doğal sınırlarla ayrılır.
Niğde’nin ilk adı nedir?
Hitit döneminde Niğde bölgesi “Nakita” adı verilen bir yerleşim merkeziydi. Zayıf bir söylentiye göre Niğde ismi antik “Cadyna” isminden gelmektedir. İslami yazarların eserlerinde Niğde “Nekidâ” veya “Nekide” olarak geçmektedir.
Ulukışla’nın nüfusu kaç?
NüfusYılToplamŞehir201519,4784,987201619,8836,034201719,1425,781201823,2527.
Niğde yörük mü?
Anadolu’da Yörüklerin özellikle yerleştiği iller; Bunların İçel, Adana, Aydın, Isparta, Kütahya, Bilecik, Çorum, Tokat, Ordu ve çevresi, Kayseri, Niğde ve Aksaray olduğu görülmektedir.
Nevşehir yörük mü?
Nevşehir yöresinin yerleşim yerlerinin adlarına bakıldığında, yöre halkının genel olarak Oğuz/Türkmen boyuna mensup olduğu söylenebilir.
Niğdeyi kim fethetti?
Esen Bey, Eretna hükümdarı Gıyaseddin Mehmed Bey’in (1352–1365) oğludur. Eretna’nın oğludur (Özkarcı, 2001: 150). Karamanoğlu Ali Bey, Eretna Bey’in ölümünden sonra Eretna eyaletinde çıkan iç karışıklıklardan yararlanarak 1366-1367’de Niğde’yi fethetmiştir.
Niğde Ulukışla neyi meşhur?
Ulukışla’da gezilecek yerler arasında ilk sırada Öküz Mehmet Paşa Külliyesi yer alıyor. Sonrasında Bor Tepesi, Beyaz Köprü, Fenk Vadisi, Çin Gölü ve Yapraklı Kilisesi’ni gezebilir, kültürel zenginlikleri keşfederken doğayla iç içe huzurlu zamanlar geçirebilirsiniz.
Niğde’ye en yakın il hangisi?
Niğde İli’nin coğrafi konumu ve nüfus durumu; Kuzeyinde Nevşehir, kuzeydoğusunda Kayseri, doğusunda Adana, güneyinde Mersin, batısında Konya ve kuzeybatısında Aksaray olmak üzere toplam (7) il ile çevrilidir.
Niğde mi büyük Aksaray mı?
1933 yılında çıkarılan bir kanunla Niğde’ye ilçe olarak bağlanan Aksaray, nüfus, alan ve kalkınma bakımından bağlı olduğu Niğde ilinden ileride olduğu için bunu kabullenememiştir.