Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Osmanlıca aşkım ne demek?
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” demiyorlar. Bunun yerine ona “Saadet-i Seniyyem” diyorlardı. Bu “Çok önemli, değerli, yüce” anlamına geliyor.
Osmanlıca’da güzel kadınlara ne denir?
Bu kelimelerden en çok merak edilen ve en çok araştırılanları şöyle özetlenebilir: Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare.
Kulub ne demek?
Sözlükte ülfet kökünden gelen müellefetü’l-kulûb (müellefe-i kulûb) ifadesi “yaklaştırmak, birleştirmek, ısıtmak” anlamına gelirken, gönül kelimesinin çoğulu olan kulûb ise “kalpleri ısınan ve yumuşayanlar” anlamına gelmektedir.
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapçadaki blw kökünden gelen mubtalāˀ مبتلا, “zorluklarla karşılaşan, imtihan edilen” kelimesinden türemiştir.
Muhayyile ne demek Osmanlıca?
Hayal – Nişanyan Sözlüğü. Arapça muχayyil مخيّل “imaginer” kelimesinden türemiştir, bu da χyl kökünden gelir.
Osmanlıda sevgiliye ne denir?
erkek veya kadın sevgili, sevgili, sevgilim, sevgilim, metres.
Eski Türkçede vazgeçilmez ne demek?
Coşkuluyum. Çok gerekli, kaçınılmaz, vazgeçilmez anlamına geliyor.
Uşşaka ne demek?
(‘āşıḳ’un çoğulu ‘uşşāḳ’dur.) Âşıklar: Gül sevişsin ey cennet goncası, / Gül goncası açınca şeytan bülbülü sevişsin (Rûhî-i Bağdâdî).
Osmanlıda sevgiliye nasıl hitap edilirdi?
Birçok farklı isim veya sıfatla anılan sevgiliye genel olarak can, canan, baston, âşık, sultan, dost, sevgili, afitab, mihr-rû, gün-yüzyüz, âşık, meşuk, meh-rû, melek, nigâr… denir (Tolasa 2001, 149); felaketle anılır (Pala 2004, 8).
Osmanlıca ruh eşim ne demek?
bedenlenmiş ruh – Vikisözlük.
Osmanlıda eşe ne denirdi?
Kadınefendi (Osmanlı Türkçesi: قادین), 17. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu Sultanı’nın dört eşine veya eşine verilen unvandı. Bu unvan 17. yüzyılın sonlarında resmi olarak kullanılmaya başlandı ve 19. ve 20. yüzyıllara kadar kullanıldı.
Mükerem ne demek?
Mükerrem, Arapça kökenli bir erkek ismi olup “şerefli”, “saygın”, “değerli” anlamına gelir.
Kullab ne demek?
(ﻛﻼّﺏ) i. (Arkansal dilinde: kullāb) Kanca şeklinde cerrahi alet.
Cuâle ne demek?
Cuâle (ciâle, ceâle) terimi, “yapmak, yapmak, yerine getirmek” anlamına gelen ca’l (cu’l) kökünden türemiştir. Fıkıh terimi olarak, belirli bir işin ifası için ödenmesi gereken ücreti ve böyle bir ödeme yapma yükümlülüğünü veya vaadini ifade eder. Bu şekilde ödenen ücret veya ödüle cuâle, ciâl ve cu’l denir.
Müterakkî ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺘﺮﻗّﻰ) sıfat. (Ar. teraḳḳī muteraḳḳі, “ilerlemek, yükselmek”) ilerleme ve gelişme, ilerlemiş, medeniyet düzeyi yükselmiş, ilerlemiştir. Müterakkiye (ﻣﺘﺮﻗّﻴﻪ) sıfat. Müterakki kelimesinin aynı manadaki muğlak şekli: “Akvâm-ı müterakkiye: Gelişmiş kavimler.”
Müsellâh ne demek Osmanlıca?
Arapça musallaḥ مسلّح “donanımlı, donanımlı, silahlı” kökünden gelen bir kelimedir.
Münkariz ne demek Osmanlıca?
Sıfat (Ar. inḳirāż “tamamen ölmek, yok olmak” munḳariż kelimesinden) Adı ve ünü yok oldu, yıkıldı, kayboldu, sona erdi: Bizans İmparatorluğu bu toprakları ikiye bölüyor (Yahyâ Kemal).
Indi mülahaza ne demek?
Bir konu hakkında netleşinceye kadar derinlemesine düşünmeye refleksiyon denir.